Aşurenin Faydaları

aşure, aşurenin faydaları, buğdayın faydaları, zihin yorgunluğu, sinir bozukluğu, amino asitler, bakteriyolojik çökme, kalp hastalıklarına yararlı besinler, nohutun faydaları, likopen, prostat, anne sütü, meme kanseri, yüzdeki lekeler, kabızlık, hazımsızlık, nişastanın faydaları, ciltte kaşıntı, cilt hastalıkları, cilt hastalıklarındaki kaşıntı, bademin faydaları

Geleneksel olarak Muharrem ayında Anadolu’nun hemen her yerinde kaynatılan aşure, içinde bulunduğumuz kış aylarında enerji veriyor, vücut direncini artırıyor.

Aşurenin faydalarını aşağıda bulabilirsiniz:

En az 15 farklı besinin karışımı ile hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kuru baklagil ve tahıl grubu ürünler yer aldığı için bitkisel protein içeriyor, hayvansal gıdalar olmadığından kolesterol de bulunmuyor.

Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir. Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur. Bakteriyolojik çökme için idealdir.

İçinde fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar bulunur. Fındık, ceviz Q-3 başta olmak üzere demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğeleri içerir.

Nohutun içeriğinde bol miktarda fosfor, potasyum, magnezyum, demir gibi madensel tuzlar A,B,C vitaminler azotlu maddeler, nişasta ve şeker bulunmaktadır.

Ayrıca aşure likopen bakımından zengin bir tatlıdır. Bu da prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.

Aşure içeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü artırır, yüzdeki lekeleri giderir.

Aşurenin üstünü süslemek için kullandığımız badem ise zihin yorgunluğunu atmamızı sağlar.

Bol posa içerir; kuru baklagil, incir, kuru kayısı gibi barsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.

Aşurenin B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.

Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konularak yapılırsa kalorisi azaltılmış olur.

Nişasta, cilt hastalıklarındaki kaşıntıyı keser. Vücutta oluşan iltihapları gidermede etkilidir. Hindistan cevizi, böbrek taşı düşürmede etkilidir. İdrar söktürücü ve mideyi kuvvetlendirici etkisi vardır. Tarçın, kandaki şeker miktarını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir.

Badem, beden ve zihin yorgunluğunu giderir. Akciğer hastalıklarına oldukça etkilidir. Cilt dokularının yenilenmesini sağlar. Kanı temizler, migren ve sinirsel rahatsızlıklarında kullanılır. Kuru üzüm, antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.

Aşurenin içine: Buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem veceviz gibi yaklaşık 10 baklagil, meyve ve sert kabuklu yiyecekler katılıyor. Bunun dışında bazı bölgelerde haşhaş, susam, nar, kenevir, kuru elma ve portakal gibi malzemeler de eklenebiliyor.

Bir kâse aşurenin enerji ve besin öğeleri:

  • Enerji 320 –350 kkal
  • Protein 8 gr
  • Yağ 5 gr
  • Karbonhidrat 85 gr
  • A vitamini 350 IU
  • Demir 2,3 mg
  • Kalsiyum 68 mg
  • B1 vitamini 0,3 mg
  • B2 vitamini 0,03 mg
  • Niasin 1,6 mg

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>